Een paar woorden over ons,
en het ontstaan van zuss fashion design

ZUSS

draagbare kunst

Historie

Ons verhaal


zuss

Wij zijn zussen, en in het Nederlands is ‘zuster’ ‘zus’, dus besloten we onze taal een beetje te buigen. Twee zussen; dus laten we er een ‘S’ aan toevoegen en zo vonden we ‘ZUSS’. Met ‘Zuss and Such’ buigen we ook de Engelse taal zo: in het Nederlands betekent de uitdrukking ‘zus en zo’: ‘soms is het zus, soms is het zo’.

Zuss staat voor ons voor zusterschap; omdat we vinden dat vrouwen of zussen moeten samenwerken in deze wereld in plaats van concurrenten te zijn en aangezien we dit deden in ons recyclingavontuur en dit afval een tweede leven in de spotlights bieden en weer in de wereld brengen, vonden we Zuss een mooie naam en we vertrouwden erop dat het in veel talen over de hele wereld cool zou klinken. 


toekomst

Een kleurrijke Paradijsvogel is overgegaan en het hiernamaals heeft er een Engel bijgekregen (10-09-1939 – 15-08-2019).
Rust zacht Zus! 

Mijn zus Krijnie en ik werkte creatief samen als Zuss Fashion Design. We openden in 1999 de website www.zuss.com, waar we ons werk toonden en over de hele wereld verkochten. De periode besloeg 10 jaar (1997-2007) en in die tijd hebben we veel creatieve hoogtepunten meegemaakt. 

Ik ben dankbaar voor deze periode, dankbaar voor deze zus die zoveel voor ons allen betekent heeft. Na een rustperiode ben ik verder gegaan met deze legacy, Ook is de ZUSS website weer in ere hersteld, met een geheel nieuw jasje. 

Mijn doelen zijn als vanouds, de samenwerkende partners ook, op mijn lieve zus na. Niets staat nog in de weg om alles met veel energie en ideeën voort te zetten. Recyclen hierbij is ons eerbetoon, op de manier die Moeder Aarde ons wijst, evolutie!  We recyclen afval, voornamelijk kapotte rubberen binnenbanden. 

Elk stuk is gemaakt met liefde en is origineel en uniek! Zelfs als we proberen om een kopie te maken, laten de binnenbanden dit niet toe. Omdat elke band, ieder stuk afval, anders is dan de voorgaande. 

Mijn ontwerp- en recyclingwerk als Zuss Original en Zuss Illuminated. Zuss Illuminated zijn gerecyclede binnenbanden in een andere rol, waardoor de grafische en complementaire structuren, verrassende vormen en 3D-effecten in deze ontwerpen ontstaan.  Zuss original spreekt voor zich. Het recyclen van binnenbanden en ze omzetten in draagbare spullen. Bijvoorbeeld Fashion of Accessoires.

 

De kunst is de originele lijn!

Nieuwsgierig geworden?
Volg onze website, bezoek de evenementen die wij met regelmaat bijwonen of organiseren, en check de online shop.

 

Zo mist u niets!

 

Christa de Leeuw van Weenen


grensoverschrijdend

Toen we in 1997 gingen samenwerken, hadden we al veel reisavonturen, huwelijken, kinderen en andere carrières meegemaakt voordat ons rubber-recycling-avontuur begon!

Van moeder natuur hebben we onze talenten gekregen, in rubber design zijn we autodidactisch. De reisimpressies proef je in de ontwerpen van Krijnie. We overschrijden graag grenzen, geestelijk en fysiek, en dat zie je terug in onze collectie. Er zijn veel kunstwerken die zowel door mannen als vrouwen kunnen worden gedragen. Dat is dus naar eigen smaak en maat!


meer over ons

Wij houden van moeder aarde, voor haar recyclen wij afval; rubberen binnenbanden van fiets en brommer. Recycling is ons eerbetoon, zoals moeder aarde ons leert: evolueren! Elk kunstwerk is met liefde gemaakt en is origineel en uniek! Zelfs als we proberen een kopie te maken, laten de banden het ons gewoon niet toe! Omdat elke band, een stuk afval, anders is. Ze zijn misschien hetzelfde als ze nieuw zijn, maar elk bandenleven volgt verschillende wegen, net als ons leven, nietwaar?

Dankzij moeder aarde hebben we dit leven te leven; tot het maximale! 

zusters

Hoewel we bijna 20 jaar in leeftijd verschillen, waren we allebei ons hele leven zeer bewust van het milieu, en de natuur is onze inspiratie. Recycling is voor ons een manier van leven. In de jaren zestig woonde Krijnie in een gemeenschap en kreeg haar dochter Corina. Toen Corina ongeveer 12 jaar oud was, maakten Krijnie en haar man een tocht op de fiets (!) Van Nederland naar Marokko, wat een jaar duurde. Hoewel ik toen nog heel jong was, voelde ik me erg aangetrokken tot deze ‘hippie’-cultuur; de muziek, de vrijheid, de manier van leven. Op dat moment scheidde Krijnie van haar man en al onze levens gingen uit elkaar. Een reistijd van 15 jaar voor Krijnie, een tijd om een gezin te stichten voor Christa; Ik trouwde en op 25-jarige leeftijd kreeg ik een zoon, Gilian, en 3 jaar later kreeg ik een dochter, Monique.

Toen Krijnie in 1994 terugkwam naar Nederland, ontmoetten we elkaar weer als volwassen vrouw, en we vonden elkaar meteen heel leuk! In het voorjaar van 1997, toen ik naar een symposium ging over kunst en rubber, begon het idee van recycling te ontkiemen omdat ik echt iets creatiefs nodig had om te doen, en zodra ik mijn eerste top en rok maakte, doken allerlei hoeden op in haar hoofd en ze deed mee. Datzelfde jaar, november, hadden we onze eerste Zuss Fashion Show.

We zijn nooit naar de kunstacademie of designschool geweest, maar op onze eigen intuïtieve, organische en chaotische manier hebben we een nieuwe gefragmenteerde orde gecreëerd: Zuss Fashion Design. Soms vind je een sticker op onze ontwerpen; we zien ze als littekens en we geloven dat littekens verhalen zijn die de moeite waard zijn om te onthouden, net als in ons leven.
Speciale effecten worden geleverd door de ventielen die we soms in ons kunstwerk betrekken. Op strategische plaatsen.

Sluit je aan

JE WILT SAMENWERKEN AAN EEN BETER MILIEU, EN EEN PRODUCT DAT ECHT IMPACT MAAKT?